Effective solutions

szekreny2 pcd 210

 

kazanok 210

 

szekreny1 pcd 210

Gazdaságosabb gépészeti üzemeltetés

Egy ház vagy lakás esetében a téli fűtés és a használati melegvíz készítése a teljes energia felhasználás 60-70%-át is kiteheti. A családi házakban a legkényelmesebb megoldás a gázfűtés, ennek optimalizálása mindenképp célszerű a költségek csökkentése érdekében.

A leggyakrabban alkalmazott megoldás az, hogy az épületnek egy központi helyére szerelnek fel egy szobatermosztátot, ami vezérli az egész fűtést. Az egy helyről szabályzott rendszerekkel nem teremthető meg a megfelelő hőmérséklet az épület minden helyiségében, mivel a szobák hőtechnikai tulajdonságai nagyon különbözőek lehetnek. Például jelentős befolyásoló tényező a szoba fekvése, vagy a nyílászárók felületének nagysága. A szabályzás minőségén valamelyest lehet javítani a radiátorokra felszerelt termosztatikus szelepfejekkel, de ez a megoldás akkor megfelelő, ha a szobatermosztáttal ellátott helyiségben hőigény jelentkezik.

A család egyes tagjainak hőigénye és a lakásban tartózkodás időtartama eltérő. A gyermekszobában sok esetben magasabb hőmérséklet a kívánt mint pl. a szülői hálóban. Ha a fűtést nem lehet ezekhez az igényekhez igazítani, akkor energiaveszteséggel lehet számolni.

A helyiségenkénti szabályzással ezek a problémák kiküszöbölhetők. Ebben az esetben fontosabb helyiségek, mint a nappali, háló, vagy a gyerekszoba külön hőmérsélet érzékelő egységgel van felszerelve, és kiépítésre kerül egy beavatkozó szelep is, amely a helyiség fűtését külön le tudja állítani.

Miért érdemes központi vezérlővel ellátott helyiségenkénti hőmérséklet szabályzást alkalmazni?

  • A helyiség hőmérséklete igazodik annak funkciójához
  • Külön időprogrammal elláthatóak zónák
  • A beállítások kényelmesen, igényesen elvégezhetők egy grafikus kezelői felületen
  • Kandallós fűtés esetén megtartja a ház hőegyensúlyát, vizes kandalló esetén bevonja
    azt a központi fútés szabályzásba
  • A központi szabályzásba további hőtermelő egységek is beköthetők, mint
    napkollekor, vagy hőszivattyú
  • A csak felületfűtéssel rendelkező épületek helyiségenkénti szabályzása könnyen megoldható
  • A központi vezérlés gondoskodhat a passzív vagy aktív hűtésről is
  • Ellátja az időjárásfüggő szabályzási funkciókat is

A jó fűtésszabályozás célja az épületek, lakások, egyes helyiségek belső hőmérsékletének időben szűk tűréssel a kívánt értéken tartása.